KOTAkonsultti Oy

Strategiatyöskentely ei ole vain suuryrityksiä varten.

Jokainen yritys, yksinyrittäjäkin tarvitsee strategian. Kun tiedät mitä tahdot ja osaat sanoittaa sen kirjaimiksi, numeroiksi ja aikajanaksi olet jo pitkällä. Ei kannata rakentaa lian monimutkaista tapaa toimia. Yksinkertainen tavoite on paras lähtökohta strategiatyöskentelylle.

Sulje silmät hetkeksi ja anna ajatusten virrata haaveeseen, joka suuntautuu vuoden päähän. Miltä elämäsi näyttää silloin? Löydätkö yhden selkeän tavoitteen, jonka on toteuduttava, jotta elämäsi ohjautuu kohti haavettasi? Hienoa! Jos löysit selkeän tavoitteen, se on askel kohti sitä, miltä elämäsi näyttää vuoden kuluttua. Visio tulevasta!

Kun olet kirkastanut visiosi, olet valmis rakentamaan strategiaa, jonka avulla saavutat tavoitteesi (visiosi)

Yksinkertaistettuna strategia tarkoittaa, miten saavutan tavoitteeni. Lähdetään käymään läpi askeleita onnistuneeseen strategiaan.

  1. Päätä mitä ainakin haluat saavuttaa. Kirjoita tavoite ylös, vaikka tauluksi seinälle niin muistat tavoitteen paremmin.
  2. Mieti kolme asiaa, joiden täytyy tapahtua, jotta saavutat tavoitteesi. Kirjoita asiat jonnekin, missä näet ne vähintään joka viikko. Näistäkin asioista voit tehdä huoneentaulun, jos se helpottaa asioiden muistamista.
  3. Suunnittele kirjoittamallesi kolmelle asialla aikataulu. Päivämäärä, jolloin asiat tulee olla tehtynä. Kirjoita aikataulut kalenteriisi, jos epäilet että et saa asioita toteutettua lisää vielä muistutukset kalenteriin.

Mahtavaa! Päämäärä on asetettu ja askeleet sen saavuttamiseksi suunniteltu, kirjattu ja aikataulutettu.

Seuraavaksi on tarkasteltava kriittisesti voimavaroja. Pystytkö yksin toteuttamaan kaikki tarvittavat toimenpiteet, jotta saavutat tavoitteesi. Jos epäröit vähääkään, mieti kuka voisi auttaa sinua ja missä tarvitset kipeimmin apua. Pienenkin avun ostaminen voi olla avain tekijä tavoitteen saavuttamiseksi.

Kun voimavarat on varmistettu voit siirtyä askeleeseen neljä.

4. Varmista resurssien (voimavarojen) riittävyys ja pysy laaditussa suunnitelmassa.

5. Analysoi onnistumista ja korjaa strategiaa tarvittaessa.

Viisi askelta on sopiva etenemisvauhti kvartaali (3 kk. jaksot) ajatteluun. Jos valitset hitaamman vauhdin edetä, samat askeleet sopivat myös vuositavoitteisiin. Aloita kahdella ensimmäisellä askeleella ja kirjaa sen jälkeen seuraavat toimenpiteet omin resurssiesi mukaisesti kalenteriin.

Seuranta on avain onnistuneeseen strategiaan

Olkoon valintasi kvartaali tai vuosijakso, strategian etenemistä ja onnistumista on tärkeää tarkastella kuukausi- ja kvartaalitasolla. Seuraa kuukausittain onnistuuko numeraalinen tavoitteesi. Jos onnistuu, pyri ymmärtämään juurisyy siihen, mikä johti onnistumiseen ja lisää tämän asian tekemistä jatkossa.

Silloin kun tavoitteesi ei toteudu, on myös erityisen tärkeää pohtia mikä ei toimi. Pyydä apua analysointiin ja yrittäkää löytää syy sille, miksi tavoite ei ole toteutunut. Korjaa toimimatonta osaa seuraavalle kuukaudelle ja tarkasta kuun päätteeksi tuottiko korjaus paremman tuloksen.

Yksinkertaista eikö olekin?

Strategiatyöskentely on sarja yksinkertaisia toimenpiteitä, vaikeus tulee usein kiireen kautta, jolloin ei ehditä tehdä suunniteltuja toimenpiteitä. Haluatko apua strategiatyöskentelyyn?

Tutustu tarkemmin täältä:

Kun strategiatyöskentely kiinnostaa, tilaa uutiskirjeeni. Kirjeellä saat vinkkejä onnistuneeseen strategiaan noin kerran kuukaudessa. Linkistä pääset tilaamaan kirjeen.

Mahtavaa matkaa kohti haaveita ja tavoitteita!

Johanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HALUAN MUKAAN!

Olen lukenut tietosuojaselosteen ja tilaan uutiskirjeen.